МАТЕМАТИЧНА МОДЕЛЬ ВИЗНАЧЕННЯ ПОХОДЖЕННЯ ЕЛЕКТРОЕНЕРГІЇ СПОЖИВАЧА ВІД ВДЕ В ЕЛЕКТРОЕНЕРГЕТИЧНІЙ СИСТЕМІ - ГУНЬКО, ІРИНА (Herald of Khmelnytskyi National University. Technical sciences, 2024)
У роботі представлено метод оцінювання частки електроспоживання конкретного споживача, яка забезпечується відновлювальними джерелами енергії. Основою методу є математична модель, яка визначає складові перетікань електроенергії у вітках електричної мережі, використовуючи коефіцієнти розподілу струмів у вітках схеми від вузлів з ВДЕ та вузлові напруги. Визначення частки електроенергії, яку споживачі гарантовано отримують від ВДЕ, створює умови для стимулювання генеруючих компаній і споживачів до збільшення використання відновлювальної енергії та сприяння розвитку ринку зеленої енергетики.В роботі представлені результати комп'ютерного та математичного моделювання фрагменту енергосистеми, в якому експлуатуються 2 фотовольтаїчні станції та локальна електроенергетична система. Запропонований метод також дозволяє оцінити втрати потужності в електромережі, спричинені перетоками з відновлюваних джерел енергії.
Keywords: гарантії походження; відновлювані джерела енергії; математична модель; локальна електроенергетична система