ІНТЕЛЕКТУАЛЬНІ ТЕХНОЛОГІЇ ТЕЛЕКОМУНІКАЦІЙ ДЛЯ СИСТЕМ МОНІТОРИНГУ ТА ОПЕРАТИВНОГО ІНФОРМУВАННЯ - ФАБРИКАТОР, МИКИТА; ЯГАНОВ, ПЕТРО (Herald of Khmelnytskyi National University. Technical sciences, 2024)
В роботі наведено результати досліджень з використання технологій штучного інтелекту у телекомунікаційних системах моніторингу територій та оперативного інформування населення, що мешкає на цих територіях. Такі системи створюються як апаратно-програмні комплекси, в яких апаратна платформа функціонує під управлінням програмного забезпечення, здійснюючи взаємодію з інформаційним простором і автоматизуючи процес збору, обробки даних та прийняття рішень. Сучасні системи моніторингу та інформування використовують технології штучного інтелекту, зокрема, нейромережні, навчені аналізувати текстові повідомлення, виявляючи у ньому семантичні сутності, об'єднуючи їх за змістом чи місцем події. Однією з інтелектуальних телекомунікаційних технологій, що динамічно розвивається і постійно вдосконалюється завдяки новим дослідженням та розробкам, є парсинг – процес вилучення інформації з даних, будь то текст, код або інші структуровані формати. Це відбувається за допомогою алгоритмів, які здатні розуміти граматику, синтаксис та семантику даних. Здатність до розуміння є ключовою характеристикою штучного інтелекту, і вона необхідна для ефективного парсингу. З розвитком штучного інтелекту та машинного навчання парсинг стає ще більш потужним та гнучким інструментом, що відкриє нові можливості для його застосування в телекомунікаціях. Можливості парсингу представлені у цій роботі для розробки і реалізації системи моніторингу за інформаційним простором і оповіщення про небезпеку. Представлено технічне рішення  пристрою на основі мікроконтролера та веб-сервера, який забезпечує доступ до інформаційного простору, виконуючи функцію особистого сповіщувача про стан небезпеки. Регулярні запити до веб-ресурсу та перевірка стану з'єднання дозволяють своєчасно реагувати на зміни, підтримуючи актуальність і достовірність інформації для користувача.
Keywords: телекомунікації; штучний інтелект; нейронні мережі; парсинг; системи оповіщення