ПАРАЛЕЛЬНИЙ АНАЛОГО-ЦИФРОВИЙ ПЕРЕТВОРЮВАЧ З ВИПАДКОВИМ ПЕРЕМИКАННЯМ КАНАЛІВ - БОРТНИК, ГЕННАДІЙ; БОРТНИК, СЕРГІЙ; БРИЛЬ, МИХАЙЛО; БОРТНИК, ОЛЕКСАНДР (Herald of Khmelnytskyi National University. Technical sciences, 2024)
У роботі представлено метод покращення динамічного діапазону паралельних аналого-цифрових перетворювачів (АЦП). Встановлено, що аналого-цифрове перетворення сигналу в багатоканальних АЦП паралельного типу супроводжується нестабільністю формування вихідних відліків сигналу у часовій області. Це призводить до появи у спектрі частот вихідного сигналу АЦП паразитних частотних складових, які звужують динамічний діапазон АЦП.Запропоновано використання випадкового перемикання каналів перетворення з формуванням двох підгруп каналів та подальшим обробленням вихідного сигналу АЦП у частотній області. Розроблено структурну схему паралельного АЦП з випадковим перемиканням каналів. Аналіз ефективності запропонованого методу підтвердив, що завдяки розробленому методу вдається розширити динамічний діапазон 10-розрядного паралельного АЦП на 6 – 13 дБ залежно від значення часової нестабільності вихідного сигналу перетворювача.
Keywords: паралельний аналого-цифровий перетворювач; похибка часової нестабільності; динамічний діапазон; випадкове перемикання каналів