РОЗРАХУНОК ВІДНОСНОЇ ПЛОЩІ РЕГУЛЯРНИХ МІКРОРЕЛЬЄФІВ - ДЗЮРА, ВОЛОДИМИР; СЕМЕГЕН, ВОЛОДИМИР (Herald of Khmelnytskyi National University. Technical sciences, 2024)
Проведено аналіз методів формування регулярних мікрорельєфів на плоских поверхнях деталей машин, а також методів визначення експлуатаційних властивостей поверхонь із сформованими регулярними мікрорельєфами із різними геометричними параметрами. За результатами аналізу встановлено, що експлуатаційні властивостей поверхонь із сформованими площинними регулярними мікрорельєфами найкраще оцінює параметр - відносна площі мікрорельєфу, який фактично визначає експлуатаційні властивості таки поверхонь. Оптимальне значення цього параметра залежить від конкретних умов експлуатації. Також на експлуатаційні властивості впливає вид мікрорельєфу, який визначається міжосьовою відстанню канавок регулярного мікрорельєфу. Розглянуто схеми формування частково регулярних мікрорельєфів з канавками, що не перетинаються (І вид), перетинаються (ІІІ вид) та повністю регулярного мікрорельєфу (IV вид). Отримано аналітичні залежності для визначення відносної площі регулярних та частково регулярних мікрорельєфів із різною міжосьовою відстанню канавок та врахуванням площі їх перекриття. Побудовані графічні залежності для визначення відносної площі регулярних мікрорельєфів в залежності від геометричних параметрів мікрорельєфу, швидкості подачі інструменту та кількості подвійних ходів, як найбільш впливових параметрів на відносну площу мікрорельєфу. Встановлено, що на зміну відносної площі мікрорельєфу в більшій мірі впливає зміна технологічних режимів формування мікрорельєфу – швидкості подачі та кількості подвійних ходів і в меншій мірі геометричні параметри мікрорельєфу – амплітуда та крок.
Keywords: регулярний мікрорельєф; поверхня; відносна площа; канавки; режими формування; параметри; площа перекриття