ЗНЕШУМЛЕННЯ МОВНИХ СИГНАЛІВ З ВИКОРИСТАННЯМ ДКП-ФІЛЬТРАЦІЇ - БРИСІН, ПЕТРО; ЛУКІН , ВОЛОДИМИР (Herald of Khmelnytskyi National University. Technical sciences, 2024)
У цій статті розглядається традиційна задача придушення адитивного білого гаусового шуму в мовних сигналах. Досліджено можливість використання шумозаглушення на основі дискретного косинусного перетворення. Для аналізу ефективності фільтрації використовуються як традиційне відношення сигнал/шум (ВСШ), так і метрика PESQ. Показано, що для аналізованих тестових сигналів ефективність залежить принаймні від трьох факторів: вхідного відношення сигналу до шуму, типу порогу та параметра β, який використовується для встановлення порогу. Основні спостереження такі: 1) покращення співвідношення сигнал/шум за рахунок придушення шумів є найбільшим для низького вхідного ВСШ; 2) існують оптимальні значення β, які мають тенденцію до зростання при зменшенні вхідного ВСШ; 3) комбінований поріг, який вперше тестується для мовних сигналів, працює краще, ніж жорсткий поріг. Обговорюються напрямки подальших досліджень.
Keywords: адитивний шум; ДКП-фільтрація; аналіз ефективності