АНАЛІЗ ТА ДОСЛІДЖЕННЯ СИСТЕМ ЗАХИСТУ НА ОСНОВІ КОГНІТИВНОГО МОДЕЛЮВАННЯ ПРИ ПРОГНОЗУВАННІ ПОВЕДІНКИ ЗЛОВМИСНИКІВ - ГУПАЛЕНКО, ВОЛОДИМИР; ТАЗЕТДІНОВ, ВАЛЕРІЙ (Herald of Khmelnytskyi National University. Technical sciences, 2024)
У статті обговорюється підхід до розробки широкомасштабних когнітивних кіберфізичних систем, що характеризуються високим рівнем структурної, функціональної та архітектурної динаміки. Основна ідея запропонованого підходу полягає у використанні декількох сучасних парадигм побудови кіберфізичних систем, таких як безперервна архітектура, гнучка архітектура, цифрові двійники та цифрові потоки. Запропоновано трирівневу модель когнітивної кіберфізичної системи. Для того, щоб забезпечити необхідний рівень гнучкості системи, така можливість повинна бути закладена на більш ранніх стадіях життєвого циклу, тобто на етапі розробки. На верхньому рівні система описується в термінах безперервної архітектури, на середньому рівні система представляється як система з гнучкою архітектурою, яка описується як багаторівневий відносно скінченний автомат, а на нижньому рівні використовуються структурно-функціональні моделі, які ілюструють систему в процесі функціонування. У статті наведено приклади використання запропонованого підходу.
Keywords: когнітивні кіберфізичні системи, динамічні моделі, неперервна архітектура, цифровізація.