АНАЛІЗ ВПЛИВУ РЕЖИМІВ РІЗАННЯ НА ТОЧНІСТЬ РОЗМІРІВ ПОВЕРХОНЬ ДЕТАЛЕЙ, ВИГОТОВЛЕНИХ FDM ДРУКОМ, ЩО ОБРОБЛЮЮТЬСЯ ТОЧІННЯМ ТА ФРЕЗЕРУВАННЯМ З УРАХУВАННЯМ їХ ПРУЖНИХ ДЕФОРМАЦІЙ - КУШНІРЧУК, АНДРІЙ; ТКАЧУК, ВІТАЛІЙ (Herald of Khmelnytskyi National University. Technical sciences, 2024)
В роботі розглянуто вплив режимів різання на точність розмірів оброблюваних заготовок при точінні та фрезеруванні з урахуванням пружних деформацій її поверхні. Проведено аналітично аналіз впливу режимів різання при точінні та фрезеруванні пластмасових заготовок, отриманих після FDM друку, на точність виконання відповідальних поверхонь. Побудовано діаграми зміни сил різання для точіння та фрезерування при чистовому та чорновому видах оброблення з яких визначено величини пружної деформації оброблених поверхонь. Для перевірки отриманих результатів було виготовлено FDM друком деталь складної форми «Робоче колесо» та за допомогою механічної обробки різанням (токарна, фрезерна) оброблено приєднувальні поверхні, для яких точність після друку є не достатня, що було виявлено вимірюванням відповідальних поверхонь. Після проведення механічного оброблення відповідних поверхонь було проведено вимірювання отриманої точності розмірів. Результати вимірювань показали розбіжність отриманих геометричних параметрів але вони знаходяться у допуску на відповідні розміри.
Keywords: режими різання; пружні деформації поверхні; точність розмірів; точіння; фрезерування