МЕТОДОЛОГІЯ АНАЛІЗУ СОЦІАЛЬНО-ЕКОНОМІЧНИХ ДАНИХ ТЕРИТОРІАЛЬНИХ ГРОМАД - ЛІП’ЯНІНА-ГОНЧАРЕНКО, ХРИСТИНА (Herald of Khmelnytskyi National University. Technical sciences, 2024)
У сучасних умовах цифрової трансформації та стрімкого зростання обсягів даних територіальні громади стикаються з викликами, які потребують нових підходів до аналізу соціально-економічної інформації. Соціально-економічні дані територіальних громад характеризуються високим ступенем гетерогенності, нестаціонарності та динамічності, що значно ускладнює їх обробку традиційними методами. Актуальною задачею є забезпечення можливості оперативного прийняття рішень на основі аналізу таких даних, що сприятиме підвищенню ефективності управління ресурсами громади та покращенню якості життя її мешканців.У статті розглянуто нову методологію аналізу соціально-економічних даних територіальних громад, яка поєднує класифікаційний, кластерний та гібридний аналіз із прогнозуванням. Методологія забезпечує адаптивність до роботи з нестаціонарними даними, інтеграцію різнорідних джерел інформації та можливість роботи в режимі реального часу. Запропоновано новий метод формування навчальної вибірки для задач класифікації та прогнозування нестаціонарних даних, який базується на RFM-аналізі та кластеризації. Також вперше розроблено метод ансамблевих адаптивних прогнозних моделей, який забезпечив точність прогнозування багатовимірних процесів, що є критично важливим для оперативного прийняття управлінських рішень.Результати дослідження можуть бути використані для ефективного управління соціально-економічними процесами територіальних громад, адаптивного прогнозування та розробки інтелектуальних систем підтримки прийняття рішень.
Keywords: територіальні громади; соціально-економічні дані; класифікація; кластеризація; прогнозування; адаптивні моделі; нестаціонарні дані