ОЦІНКА QOE НА ОСНОВІ ВИМІРЮВАННЯ QOS ДЛЯ ВІДЕО РЕАЛЬНОГО ЧАСУ У БЕЗПРОВІДНИХ МЕРЕЖАХ - ПЕЛЕХ , ПЕТРО (Herald of Khmelnytskyi National University. Technical sciences, 2024)
Стаття спрямована на вивчення проблеми оцінки якості враження користувачів (QoE) в контексті відео реального часу та інших послуг у безпровідних мережах. Дослідження включає аналіз трьох методологічних моделей, спрямованих на визначення QoE на основі вимірювань якості обслуговування (QoS). Перша модель розглядає взаємозв'язок між пропускною здатністю мережі та задоволенням користувача. Важливим елементом є визначення оптимального рівня пропускної здатності, щоб забезпечити необхідну якість відеопередачі в реальному часі. Друга модель досліджує вплив затримки на сприйняття відео користувачами. Визначаючи критичні точки затримки, автори пропонують стратегії оптимізації для покращення реакції мережі на вимоги реального часу. Третя модель зосереджена на стійкості до помилок у передачі даних та її впливі на QoE. Досліджуючи методи виявлення та виправлення помилок, автори розглядають можливість покращення надійності мережі та забезпечення безперебійного відтворення відео. Взаємодія цих трьох моделей дозволяє авторам статті розглядати комплексний підхід до оцінки QoE в безпровідних мережах. Аналізуючи параметри QoS та їх взаємозв'язок зі сприйняттям користувачів, дослідження надає цінний внесок у розумінні факторів, які впливають на якість обслуговування в реальному часі. Отримані результати можуть бути використані для розробки ефективних стратегій оптимізації мереж та забезпечення високоякісної QoE для кінцевих користувачів.
Keywords: оцінка якості враження користувачів; безпровідні мережі; відео реального часу; якість обслуговування; пропускна здатність; затримка; стійкість до помилок; методологічні моделі; оптимізація мереж