МОНІТОРИНГ ЯКОСТІ ВОДИ ТА СТАТИСТИЧНИЙ АНАЛІЗ ПАРАМЕТРІВ СИСТЕМИ ОЧИЩЕННЯ ВОДИ ДІОКСИДОМ ХЛОРУ НА ДНІПРОВСЬКІЙ ВОДОПРОВІДНІЙ СТАНЦІЇ - БОНДАРЧУК, ОЛЕКСАНДР; ШАХНОВСЬКИЙ, АРКАДІЙ; СПАСЬОНОВА, ЛАРИСА; МОКІЄНКО, АНДРІЙ (Herald of Khmelnytskyi National University. Technical sciences, 2024)
В роботі наведено результати досліджень щодо збирання й аналізу інформації «історичного» та еволюційного характеру, пов’язаної з функціонуванням технологічної схеми очищення природних вод р. Дніпро в процесі впровадження діоксиду хлору як знезаражуючого агенту на Дніпровській водопровідній станції (м. Київ). Зокрема, дослідження було спрямоване на прогнозування стану системи очищення води з урахуванням впливу випадкових факторів та сезонних змін якості природної води. Протягом дворічного періоду проводився моніторинг якості води на основі обраного набору параметрів, а також здійснювався математичний аналіз отриманих даних. Це дозволило визначити середні значення та діапазон варіації для кожного досліджуваного показника якості води. На основі отриманих результатів було зроблено висновки, важливі для подальшої експлуатації системи очищення води на водопровідній станції. Зокрема, встановлено, що протягом досліджуваного періоду якість питної води на виході системи очищення відповідала нормативним вимогам навіть у випадках аномального забруднення річкової води, що підтверджує ефективність прийнятих технологічних рішень та ефективність роботи впровадженої схеми. Отже, запропоновані технологічні рішення та режими оперування впроваджуваною схемою є ефективними для забезпечення епідемічної безпечності та хімічної нешкідливості питної води після обробки діоксидом хлору.
Keywords: очищення природної води; водопровідна станція; знезаражування; діоксид хлору; моніторинг; статистичний аналіз