АСПЕКТИ ПОБУДОВИ СИСТЕМИ ЕЛЕКТРОПОСТАЧАННЯ АВІАЦІЙНИХ ПІДПРИЄМСТВ З ВИКОРИСТАННЯМ ДЖЕРЕЛ РОЗОСЕРЕДЖЕНОЇ ГЕНЕРАЦІЇ - БОЙКО, СЕРГІЙ; ВИШНЕВСЬКИЙ, СВЯТОСЛАВ; ПОЛІЩУК, ПЕТРО; СОБЧУК, НАТАЛІЯ; РЕУТА, АЛЛА (Herald of Khmelnytskyi National University. Technical sciences, 2024)
Авіаційна галузь є складовою транспортної структури будь-якої розвиненої держави. В Україні, з посеред інших видів транспорту, достойне місце до збройного протистояння займав авіаційний транспорт. Безумовно, наступить час і подальше відновлення авіаційного транспорту в Україні неминуче. Активний розвиток на сьогодні також мають безпілотні літальні апарати, котрі стали незамінними складовими розвідувальних операцій. Основним фактором забезпечення функціонування авіаційних підприємств є електроенергопостачання. Безумовно, системи електропостачання авіаційних підприємств виконані з подвійним резервуванням, між тим, як показує світовий та вітчизняний досвід, на сьогоднішній день залишається необхідність підвищення рівня надійності систем електропостачання авіаційних підприємств. Тож, залишається актуальною задача впровадження додаткових генеруючих потужностей в системи електропостачання авіаційних підприємств. Перевагами впровадження запропонованої схеми електропостачання авіаційних підприємств з використанням розосереджених джерел електричної енергії є: блочність будови системи, котра складається з типових електротехнологічних пристроїв, що дає можливість відносно швидко забезпечити електропостачання відповідальних споживачів електричної енергії, та дає можливість перспективного нарощування потужностей генерування. Між тим, на сьогоднішні перспективними є накопичувачі електричної енергії на базі водневих технологій, серед яких слід виокремити паливні комірки. Не останню роль відіграє безпека експлуатації паливних комірок в умовах авіаційних підприємств, що підтримує авіаційну безпеку на достатньому рівні. У статті висвітлено запропоноване авторами бачення щодо реконфігурації існуючих систем електропостачання авіаційних підприємств з використанням джерел розосередженої генерації. Такий підхід має підвищити безпеку експлуатації акумулюючи систем на надійність систем електропостачання авіаційних підприємств. Запропонована система електропостачання з використанням джерел розосередженої генерації для роботи в умовах авіаційних підприємств дає можливість системі електропостачання вказаних підприємств набути нових властивостей за рахунок модульності генеруючих установок джерел розосередженої генерації електричної енергії.
Keywords: електроспоживання; електропостачання; система електропостачання; авіаційне підприємство; розосереджена генерація