ВПЛИВ ШТУЧНОГО ІНТЕЛЕКТУ НА СТРАТЕГІЇ ЗАХИСТУ ІНФОРМАЦІЙНИХ СИСТЕМ ВІД НОВИХ ТИПІВ КІБЕРЗАГРОЗ - ЛОЗОВСЬКИЙ, РОСТИСЛАВ; МОРОЗ, АНТОН (Herald of Khmelnytskyi National University. Technical sciences, 2024)
У статті визначено роль і значення штучного інтелекту в забезпеченні кібербезпеки, а також детально розглянуто методи його застосування. Окреслено переваги та ключові пріоритети впровадження штучного інтелекту в цю сферу. Проведено аналіз недоліків і ризиків, пов’язаних із використанням технологій штучного інтелекту хакерами в кібербезпеці. Вивчено інновації, досягнуті в практичному впровадженні генеративного штучного інтелекту, зокрема ChatGPT (Generative Pre-trained Transformer). Означено правові основи регулювання штучного інтелекту в галузі кібербезпеки в Україні. Виокремлено загрозливі тенденції у використанні технологій штучного інтелекту на основі звіту Європолу за 2023 рік. Огляд законодавчих ініціатив ЄС, що стосуються регулювання штучного інтелекту, зокрема в контексті кібербезпеки, також включено в дослідження. Узагальнено рекомендації щодо вдосконалення правових норм для ефективного використання технологій штучного інтелекту в сфері кібербезпеки, особливо в умовах воєнного стану в Україні.
Keywords: штучний інтелект; кібербезпека; кібератака; кіберзагроза; національна безпека; інформаційні технології; машинне навчання