АПАРАТНО-ПРОГРАМНЕ ЗАБЕЗПЕЧЕННЯ ТА ЗАСТОСУВАННЯ БЕЗПІЛОТНИХ ЛІТАЛЬНИХ АПАРАТІВ - САВЧЕНКО, ЯРОСЛАВ; ЯГОДЗІНСЬКИЙ, СЕРГІЙ; ЛИТВИНЕНКО, ЛЕОНІД; СУШИНСЬКИЙ, ОРЕСТ (Herald of Khmelnytskyi National University. Technical sciences, 2024)
Безпілотні літальні апарати (БПЛА), або дрони, набули значного поширення у цивільному суспільстві завдяки своїй універсальності та широким можливостям. Раніше використовувані переважно у військових цілях, сьогодні дрони знайшли застосування у багатьох галузях, включаючи сільське господарство, будівництво, екологічний моніторинг, логістику, охорону здоров’я, та розваги. Вони здатні виконувати різноманітні завдання, від аерофотозйомки та картографування до моніторингу стану сільськогосподарських угідь і доставки товарів. Завдяки здатності виконувати складні операції автономно або під керуванням оператора, БПЛА стали незамінними інструментами в багатьох професійних сферах.
Keywords: безпілотні літальні апарати; дрони; різновиди БПЛА; мультикоптери; застосування БПЛА; квадрокоптери; польотні контролери; автономний політ; відеозйомка; регулятори обертів двигуна