КЛАСИФІКАЦІЯ ВІДХОДІВ ЕЛЕКТРИЧНОГО ТА ЕЛЕКТРОННОГО ОБЛАДНАННЯ ЗА ОЗНАКОЮ ЕКОЛОГІЧНОЇ НЕБЕЗПЕКИ - БУЧКА , АНДРІЙ (Herald of Khmelnytskyi National University. Technical sciences, 2024)
В статті розглядається проблема відходів електричного та електронного обладнання, яка постійно зростає через масовість споживання обладнання та його швидке моральне старіння. Наведено дані обсягів утворення та прогнозу утворення е-відходів у майбутньому, які за складом та структурою належать до специфічних відходів. В статті акцентується увага на тому, що через вміст різноманітних компонентів, які складаються з різних матеріалів, зокрема, рідкісних, цінних й в тому числі небезпечних сполук, відходи електричного та електронного обладнання представляють суттєву небезпеку для здоров’я людини та довкілля. В результаті виникає необхідність в спеціалізованому поводженні з даним типом відходів.На основі аналізу характеристик та властивостей відходів, з метою забезпечення ефективного управління даними відходами та акцентуючись на їхній екологічній небезпеці, пропонується класифікація відходів електричного та електронного обладнання за ознакою екологічної небезпеки. Запропонована класифікація відходів розділяє їх на три категорії, залежно від рівня потенційного негативного впливу на здоров’я людини та навколишнє середовище в результаті неправильного поводження, та визначає оптимальні методи поводження з кожною категорією. Відмічається, що дана класифікація може бути використана як допоміжний інструмент в ієрархії поводження з відходами 10R, яка є основою кругової економіки 3.0, та детально наведена в статті в аспекті даного типу відходів.Окрема частина статті присвячена порівнянню запропонованої класифікації відходів з іншими відомими класифікаціями відходів електричного та електронного обладнання. Виділено як спільні риси, так і відмінності, підкреслюючи більшу комплексність запропонованої класифікації, в тому числі й по визначенню оптимальних методів поводження з е-відходами для зменшення негативного впливу на довкілля та продовження життєвого циклу обладнання.
Keywords: відходи електричного та електронного обладнання; е-відходи; класифікація; екологічна небезпека; рециклінг; ремануфактуринг