ПЕРСПЕКТИВИ ЗАСТОСУВАННЯ РЕКУРЕНТНОГО АНАЛІЗУ ДЛЯ ЦИКЛІЧНИХ ПРОЦЕСІВ У ВИРОБНИЦТВІ ЕЛЕКТРОЕНЕРГІЇ - ЮСЬКЕВИЧ, АНДРІЙ (Herald of Khmelnytskyi National University. Technical sciences, 2024)
Зростаюча потреба в гнучких та динамічних системах електроенергії стимулює пошук нових методів моделювання та прогнозування. Рекурентний аналіз, який набув широкого поширення в сфері обробки природної мови та машинного навчання, може стати перспективним інструментом для дослідження та оптимізації циклічних процесів у виробництві електроенергії. У цій статті описуються можливості застосування рекурентного аналізу для вирішення різноманітних задач в енергетиці, пов'язаних з прогнозуванням попиту на електроенергію, оптимізацією диспетчерського управління, плануванням роботи електростанцій та аналізом даних про споживання.Розглядаються переваги рекурентного аналізу, такі як гнучкість, здатність до навчання та висока точність, а також виклики, пов'язані з великими обсягами даних, обчислювальними ресурсами та інтерпретацією результатів. Наголошується на перспективності рекурентного аналізу для розвитку більш ефективних, надійних та стійких енергосистем.
Keywords: рекурентний аналіз; прогнозування; оптимізація; диспетчерське управління; планування; енергосистеми; електроенергія за вимогами