АНАЛІЗ ВПЛИВУ ВПРОВАДЖЕННЯ ШТУЧНОГО ІНТЕЛЕКТУ НА ДИНАМІКУ РИНКУ ПРАЦІ ЗА ДОПОМОГОЮ МЕТОДУ ФАЗОВИХ ПОРТРЕТІВ - МІСЮРКА, ПАВЛО (Herald of Khmelnytskyi National University. Technical sciences, 2024)
У статті представлено результати детального аналізу поточних моделей та системних рішень щодо впливу впровадження штучного інтелекту (ШІ) на ринок праці. Проведене дослідження охоплює широке коло питань, пов'язаних з трансформацією ринку праці під впливом новітніх технологій. Зокрема, розглянуто, як автоматизація та використання ШІ змінюють попит на різні професії, впливають на структуру зайнятості, створюють нові робочі місця та одночасно призводять до зникнення традиційних професій.Запропоновано нову інформаційну технологію моделювання впливу ШІ на ринок праці, яка базується на методі фазових портретів. Ця технологія дозволяє візуалізувати і прогнозувати динаміку змін у ринку праці внаслідок впровадження ШІ. Метод фазових портретів надає можливість не тільки аналізувати поточний стан ринку, але й передбачати майбутні тенденції, що є критично важливим для розробки стратегій адаптації до нових умов
Keywords: штучний інтелект; аспекти рівня зайнятості; метод фазових портретів; динаміка ринку праці; технологічні зміни; прогнозування