ПОРІВНЯННЯ ШВИДКОСТІ КОРОЗІЇ НИЗЬКОВУГЛЕЦЕВИХ ТРУБНИХ СТАЛЕЙ У РІЗНИХ АГРЕСИВНИХ СЕРЕДОВИЩАХ - ПЕТРИНА, ДМИТРО (Herald of Khmelnytskyi National University. Technical sciences, 2024)
Низьковуглецеві сталі є основним матеріалом для виробництва магістральних нафто- і газопроводів. В даний час у світовій практиці використовуються сталі типу Х70, Х80, проте трубопроводи, які експлуатуються  більше 45 років виготовлялися зі сталей 17Г1С (Х50, Х52). Сталі нового покоління Х100 та Х120 мають покращені показники міцності і тому їх все частіше застосовують для виготовлення трубопроводів високого тиску, та морських трубопроводів. Корозія внутрішньої і зовнішньої частин труб є основним фактором виходу з ладу трубопроводів. Агресивні середовища та місця їх дії будуть спричиняти різні типи корозії. На протязі експлуатації низьковуглецевих трубних сталей  досліджувалася їх швидкість корозії при різних експлуатаційних параметрах та середовищах. Основні результати багатьох дослідників не завжди співпадають між собою і тому проведення порівняння швидкості корозії для трубних сталей різних поколінь є актуальним на сьогоднішній час. Досліджено вплив агресивних середовищ на швидкість корозії низьковуглецевих сталей різних поколінь з можливим врахуванням подібних експлуатаційних параметрів та видів цих середовищ. Порівняно різні електрохімічні показники для всіх поколінь сталей. Визначені найбільш чутливі параметри корозійної стійкості, які реагують на різницю середовищ та матеріалів труб. Виявлено, що більш агресивне середовище та екстремальні експлуатаційні характеристики для різних сталей дають більш чітку відмінність у визначенні швидкості корозії. Встановлено, що для більш агресивного середовища різниця в швидкості корозії для різних сталей стає більш істотною. Найкращі показники корозійної стійкості в різних агресивних середовищах показали сталі Х70 та Х80, при цьому сталь Х80 є лідером по корозійній тривкості у багатьох дослідженнях. Сталь 17Г1С очікувано показала найгірші показники. Сталі нового покоління Х100 та Х120 показали гірший рівень швидкості корозії ніж сталь Х80, проте найкращі показники міцності  є основним чинником їх вибору в якості матеріалів трубопроводів, які працюють в критичних умовах.
Keywords: трубні сталі; корозія металів; газонафтопроводи; електрохімічні показники; швидкість корозії; корозійна проникність