ДОСЛІДЖЕННЯ СТАТИСТИЧНИХ ХАРАКТЕРИСТИК ЧИСЛОВОЇ ВИПАДКОВОЇ ПОСЛІДОВНОСТІ, ОДЕРЖАНОЇ З КАДРА ВЕБ-КАМЕРИ - ГАНЖЕЛО, ДМИТРО; ПРОХОРОВ, ГЕОРГІЙ (Herald of Khmelnytskyi National University. Technical sciences, 2024)
В роботі наведено результати досліджень статистичної характеристики числової випадкової послідовності чисел, що була одержана з одного кадру веб-камери, на відповідність однієї з вимог криптозахисту інформації: рівномірність розподілення по значенню. В результаті виявлено, що навіть в повній темряві стохастичні теплові процеси, що мають місце у матриці веб-камери, обумовлюють нерівномірний проте хаотичний розподіл по значенню чисел, що були згенеровані Проведено порівняння з аналогічною характеристикою псевдовипадковою послідовністю, що була згенерована програмним методом. Продемонстровано, що підбором кадру для зйомки цілком можливо одержати необхідний рівень  рівномірного розподілу елементів послідовності по значенню. Результати дослідження можуть бути використані при проектуванні апаратного генератора послідовності випадкових чисел.
Keywords: програмна інженерія; теорія хаосу; криптостійкість; генератор послідовності випадкових чисел; веб-камера