ДОСЛІДЖЕННЯ ДОЦІЛЬНОСТІ, МЕТОДІВ ТА ШЛЯХІВ ОПТИМІЗАЦІЇ ПРОГРАМНОГО ЗАБЕЗПЕЧЕННЯ ЗАДЛЯ ПРИШВИДШЕННЯ РОБОТИ ВЕБ ЗАСТОСУНКІВ - ШВЕДОВ, ІЛЛЯ (Herald of Khmelnytskyi National University. Technical sciences, 2024)
У статті розглядаються актуальні питання доцільності, методів та шляхів оптимізації програмного забезпечення з метою підвищення швидкодії веб-застосунків. У сучасному світі, де користувачі очікують миттєвої реакції від веб-сайтів та додатків, швидкодія веб-застосунків стає критичним фактором для успішного функціонування бізнесу. Оптимізація програмного забезпечення не лише покращує користувацький досвід, але й знижує навантаження на сервери, що в свою чергу може призвести до значного зменшення витрат на інфраструктуру.У статті докладно проаналізовано різні методи оптимізації, включаючи компресію ресурсів (зображень, CSS, JavaScript), що дозволяє значно зменшити розмір файлів та прискорити їх завантаження. Розглянуто ефективність використання кешування на сервері та клієнті, що знижує кількість запитів до сервера та зменшує час завантаження сторінок. Значна увага приділяється мінімізації та оптимізації коду JavaScript, що є одним з найбільш важливих аспектів для мобільних пристроїв, де ресурси обмежені.Окремо розглянуто техніки оптимізації завантаження сторінок, такі як lazy loading, що дозволяє завантажувати контент лише тоді, коли він необхідний користувачеві. Важливим аспектом є ефективне використання браузерних API та маніпулювання DOM, що може значно знизити затримки при взаємодії користувача з веб-застосунком. Також аналізується ефективність використання сучасних фреймворків та бібліотек, які пропонують вбудовані засоби для оптимізації.У статті розглядаються інструменти для аналізу продуктивності веб-додатків, такі як Lighthouse, WebPageTest та інші, що дозволяють виявляти та усувати вузькі місця в продуктивності. На основі проведеного аналізу наведено рекомендації для подальших дій, спрямованих на покращення швидкодії веб-застосунків. Проведено порівняння ефективності різних підходів та технік оптимізації, що дозволяє визначити найбільш доцільні для конкретних умов.Дослідження підкреслює важливість комплексного підходу до оптимізації веб-додатків, включаючи як технічні, так і організаційні аспекти. Визначено перспективи подальших розвідок у цій сфері, зокрема у напрямку автоматизації процесів оптимізації та використання штучного інтелекту для прогнозування та усунення проблем з продуктивністю.
Keywords: шляхи оптимізації; оптимізація; веб застосунки; методи оптимізації; стабільність додатків