ДИНАМІЧНИЙ АНАЛІЗ КУЛЬКОВО-КЛИНОВОГО ХОНУ В ЗОНІ МАЛИХ ПЕРЕМІЩЕНЬ - ЗАЇКА , СЕРГІЙ; ЩЕРБИНА, КИРИЛ; МАЖАРА, ВІТАЛІЙ; ТОРЧІЛОВ, ДАНИЛО; МАСЛЯНІКОВ, ВІТАЛІЙ (Herald of Khmelnytskyi National University. Technical sciences, 2024)
Покращення функціональних показників машин, механізмів та обладнання, яке набуло значного розповсюдження в сучасному машинобудуванні можливе за рахунок удосконалення операцій фінішної обробки. Одним з головних показників, котрий забезпечить підвищення функціонування гідравлічних машин та паливної системи двигунів внутрішнього згорання є якість виготовлення деталей їх керуючої апаратури. Показниками якості в даному випадку виступають шорсткість поверхні та наявність макронерівностей. Забезпечення обумовлених показників якості в процесі обробки отворів на фінішних етапах залежить від хонінгування отворів. Впливати на отримання обумовлених показників якості можливо за рахунок гнучкості процесу хонінгування отворів.Гнучкість процесу хонінгування отворів полягає у можливості варіювання показників обробки в залежності від наявних геометричних відхилень. Одним із головних недоліків існуючого процесу хонінгування отворів є конструкція традиційних хонінгувальних головок, які базуються на основі розтискного клину, за рахунок котрого здійснюється регулювання радіального розміру та створення питомого тиску на поверхню, що оброблюється. Також необхідно враховувати той фактор, що процес регулювання радіального розміру відбувається в зоні малих переміщень, що передбачає функціонування обумовленого розтискного клину традиційної хонінгувальної головки в межах переходу від статичного до кінетичного тертя. В статті запропонована конструкція хонінгувальної головки, котра передбачає перехід від тертя ковзання до тертя кочення із забезпеченням умов самогальмування розтискного клину для утворення питомого тиску на поверхню, що оброблюється.В результаті проведених досліджень наведено порівняння функціонування традиційної хонінгувальної головки та кульково-клинового хону в умовах динаміки. Отримані перехідні та логарифмічно-частотні характеристики свідчать про зменшення впливу дії сил тертя на процес регулювання радіального розміру в процесі обробки. Обумовлені зміни стали можливі за рахунок переходу від тертя ковзання до тертя кочення
Keywords: хонінгувальна головка; клинова кінематична пара; система регулювання радіального розміру; кульково-клиновий хон; перехідна характеристика; зона малих переміщень