ДОСЛІДЖЕННЯ МОЛЕКУЛЯРНОЇ РУХЛИВОСТІ В МОДИФІКОВАНОМУ ЕПОКСИДНОМУ СПОЛУЧНОМУ ЗА ДОПОМОГОЮ МЕТОДУ ТАНГЕНСУ ДІЕЛЕКТРИЧНИХ ВТРАТ - СТУХЛЯК, ПЕТРО; ТОТОСЬКО, ОЛЕГ; СТУХЛЯК, ДАНИЛО (Herald of Khmelnytskyi National University. Technical sciences, 2025)
Було проведено комплексне дослідження з метою вивчення впливу обробки електричним іскровим гідроударом (ЕІГУ) на процеси формування структури та релаксаційну поведінку композитів на основі епоксидної смоли. Експериментальні результати продемонстрували, що застосування ЕІГУ призводить до помітного зсуву максимальних температур релаксації в бік більш високих значень приблизно на 30–40 К, що супроводжується змінами ширини та інтенсивності піків діелектричних втрат. Ці зміни свідчать про підвищення ступеня молекулярного зшивання, збільшення щільності мережі та розвиток більш організованих поверхневих шарів у полімерній матриці. Крім того, модифікація олігомеру за допомогою ЕІГУ сприяє формуванню просторово однорідної та енергетично стабільної структури, що призводить до поліпшення термомеханічної стабільності. Показано, що комбінований ефект ЕІГУ та включення пластифікатора ДЕГ-1 позитивно впливає на сегментну рухливість макромолекулярних ланцюгів, сприяючи створенню більш гнучкої, але міцної полімерної мережі. Ця синергія сприяє поліпшенню адгезійної міцності на межі наповнювач-матриця та більшій стійкості до термічного розкладу. В цілому, отримані дані підтверджують, що обробка ЕІГУ є ефективною технологією попередньої обробки для адаптації молекулярної архітектури епоксидних композитів, що забезпечує перспективний підхід до підвищення їх експлуатаційної надійності та довговічності в складних умовах
Keywords: епоксидна матриця; композиційні матеріали; формування структури; процеси релаксації; діелектричні втрати; сегментарна рухливість