ВИКОРИСТАННЯ ШКАРЛУПИ ВОЛОСЬКИХ ГОРІХІВ ЯК ДЖЕРЕЛА АЛЬТЕРНАТИВНОЇ ЕНЕРГІЇ - ПРИСЯЖНЮК, ДМИТРО; ГУДЗЕНКО, НАТАЛІЯ (Herald of Khmelnytskyi National University. Technical sciences, 2025)
Обґрунтовано доцільність використання шкаралупи волоських горіхів як альтернативного джерела енергії в умовах зростання дефіциту традиційних енергоресурсів та необхідності зниження негативного впливу на довкілля. Проаналізовано сучасний стан та перспективи залучення аграрних відходів у біоенергетиці, зокрема побічної продукції переробки волоського горіха. Наведено характеристику фізико-енергетичних і екологічних властивостей шкаралупи, встановлено її високу теплотворну здатність, низьку зольність і екологічну безпечність спалювання. Значну увагу приділено технологічним аспектам підготовки шкаралупи до енергетичного використання, зокрема впливу ступеня подрібнення, вологості та застосування зв’язуючих компонентів на фізико-механічні та енергетичні показники паливних брикетів. Визначено оптимальний фракційний склад сировини та раціональні умови брикетування, що забезпечують підвищення енергоефективності та експлуатаційної надійності палива. Отримані результати підтверджують перспективність використання шкаралупи волоських горіхів як відновлюваного енергоресурсу та можуть бути використані при розробці енерготехнологічних рішень для агропромислового і комунального секторів.
Keywords: шкаралупа волоських горіхів; альтернативна енергія; біомаса; біопаливо; паливні брикети; енергоефективність; аграрні відходи