ОРГАНІЧНИЙ ХЛІБ ІЗ ПРОДУКТАМИ ПЕРЕРОБКИ КОНОПЕЛЬ: НОРМАТИВНІ ВИМОГИ ТА ЯКІСТЬ - ФАЛЕНДИШ, НАТАЛІЯ; БЛАЖЕНКО, МАРІЯ; БОБЕЛЬ, ІННА; КАМБУЛОВА, ЮЛІЯ (Herald of Khmelnytskyi National University. Technical sciences, 2025)
Органічні продукти, а відповідно і органічне виробництво, завдяки відсутності шкідливих хімічних речовин та більшому вмісту корисних речовин, можуть позитивно впливати на здоров'я людини, сприяючи кращому самопочуттю та зниженню ризику хронічних захворювань. Органічне землеробство та виробництво органічних продуктів також підтримує екологію та біорізноманіття, що сприяє сталому розвитку. Обираючи органічні продукти, споживачі роблять внесок у власне здоров'я, а також у здоров'я нації та навколишнього середовища.  Продукти харчування є джерелом енергії та поживних речовин для людини. Вони забезпечують організм необхідними макро- та мікроелементами, які потрібні для росту, розвитку, підтримки життєдіяльності та фізичної активності. Збагачення харчових продуктів, зокрема хлібобулочних, біологічно цінною рослинною сировиною підвищить їх харчову цінність та надасть оздоровчих властивостей.В роботі досліджено показники якості та харчову цінність  хліба органічного хліба з сортового борошна пшеничного в рецептуру якого введено  продукти із  насіння конопель.  Продукти переробки конопель, а саме конопляне борошно та конопляний протеїн, багаті на макро- та мікроелементи, які є необхідними для нормального функціонування організму людини.  Проведені дослідження показали, що за умови додання продуктів із насіння конопель, в процесі виготовлення хліба із пшеничного сортового борошна, покращуться його харчова цінність і забезпечується зростання добової потреби людини у білках, незамінних амінокислотах,   харчових волокнах та мінеральних речовинах. Так добова потреба (її покриття) у білках підвищується на 17-18 %, у жирах – на 3,0-6,2 %, у харчових волокнах – на 5,0-12,5 %.  Вироби із внесенням конопляного протеїну краще зберігають свіжість, що підтверджується ступенем збереження свіжості. Хліб із використанням продуктів переробки конопель містить більше ароматичних сполук по відношенню до контрольного зразка.
Keywords: органічні продукти; хліб; харчова цінність; білки; мінеральні речовини