ТЕХНОЛОГІЧНИЙ РЕГЛАМЕНТ РОБОТИ ЛІНІЇ ПО ПЕРЕРОБЦІ ВОЛОСЬКИХ ГОРІХІВ - ЦУРКАН, ОЛЕГ; СПІРІН, АНАТОЛІЙ; РУТКЕВИЧ, ВОЛОДИМИР; ДІДИК, АНДРІЙ (Herald of Khmelnytskyi National University. Technical sciences, 2025)
Представлено комплексний аналіз технологічної лінії переробки волоських горіхів та розроблено технологічний регламент її функціонування з урахуванням продуктивності основних машин і послідовності технологічних операцій. Розкрито особливості поетапної обробки сировини - від приймання, первинного очищення й активного вентилювання до мийки, сушіння, калібрування, механічного розколювання та фракціонування ядер волоських горіхів.  Обґрунтовано вплив режимних параметрів сушильного обладнання, налаштувань машин для розколу та систем сортування на якість кінцевої продукції та енергетичну ефективність процесу. Встановлено, що узгодження пропускної здатності машин є ключовим чинником забезпечення безперервності та стабільності виробничого процесу.Запропонована технологічна схема дозволяє мінімізувати втрати цілого ядра, підвищити ступінь очищення продукції та сформувати високоякісні товарні фракції. Визначено перспективні напрями модернізації лінії, зокрема впровадження цифрових систем моніторингу та керування, енергоощадних сушильних технологій, удосконалених конструкцій машин для розколу та інтеграції засобів машинного зору для підвищення точності сортування. Отримані результати можуть бути використані для оптимізації промислових ліній переробки волоських горіхів та підвищення їх технологічної і економічної ефективності.
Keywords: волоські горіхи; технологічна лінія; сушильне обладнання; мийка горіхів; активне вентилювання; калібрування; розколювання; фракціонування ядер; пропускна здатність; енергоефективність; машинне сортування