ДОСЛІДЖЕННЯ КОНСТРУКТИВНИХ ПАРАМЕТРІВ КАВІТАЦІЙНИХ НАСАДКІВ ТА РЕЖИМІВ РОБОТИ ОБЛАДНАННЯ ВОДОПІДГОТОВКИ ДЛЯ ТЕПЛОМЕРЕЖ У SOLIDWORKS І ПРАКТИЧНЕ ВИКОРИСТАННЯ - ДУШЕНКО, ОЛЕКСАНДР; ТКАЧУК, ВІТАЛІЙ; МАРЧЕНКО, МАКСИМ (Herald of Khmelnytskyi National University. Technical sciences, 2025)
За останній час зі збільшенням числа досліджень по кавітаційному впливу на рідинні середовища було показано, що кавітаційні струмені можуть бути практично застосовні у багатьох корисних технологіях. Крім уже широко використовуваного явища прискорення хімічних реакцій при приготуванні емульсій і суспензій, зміні властивостей та складу води з'являються нові сучасні технічні рішення використання кавітації. У роботі наведено можливості програмного продукту SOLIDWORKS Flow Simulation, для вирішення науково-технічної задачі визначення кавітаційних характеристик досліджуваних насадків. Проведено дослідження конструктивних параметрів кавітаційних насадків у SOLIDWORKS Flow Simulation на характеристики потоку згідно числа кавітації та проаналізовано максимальну здатність перемішування потоку рідини для створення інтенсивних умов проведення окислювальних та водневих реакцій у реальних режимах роботи обладнання та отримано практичне підтвердження працездатності запропонованих рішень. З отриманих результатів моделювання течії рідини крізь насадки встановлено, що найбільший кавітаційний вплив здійснюється згідно числа кавітації при вхідному тиску 0,12 МПа. Найкращий ефект перемішування рідини на виході з насадка отримано у насадку ступеневому на вході та виході. З точки зору технології виготовлення більш технологічним за виготовленням є насадок ступеневий на вході та виході, який було застосовано в експериментальному обладнанні. Виготовлено експериментальне обладнання з можливістю застосування індивідуально окремих блоків, а саме гідростатичного кавітатора, блока омагнічування, вібраційного кавітатора та застосування їх в комплексі. Практичне застосування впливу на склад водопровідної води оцінювалося зміною покажчиків: рН, загальної мінералізації (покажчик – TDS), окислювального відновлювального потенціалу (ORP)  та аналізом осаду який утворюється за часом після відстоювання (три доби). Проведені дослідження дають можливість проектування обладнання для водопідготовки для тепломереж згідно необхідної продуктивності реальних потреб.
Keywords: кавітація; обладнання; насадки; комп’ютерне моделювання; властивості води