СИСТЕМА МОНІТОРИНГУ ІНФОРМАЦІЙНО-КОМУНІКАЦІЙНОГО КОМПЛЕКСУ НАЗЕМНИХ МОБІЛЬНИХ РОБОТИЗОВАНИХ ПЛАТФОРМ - НІКОНОВ, ОЛЕГ; ФІЛІПОВ, ВЯЧЕСЛАВ (Herald of Khmelnytskyi National University. Technical sciences, 2025)
Представлено концепцію побудови системи моніторингу інформаційно-комунікаційного комплексу наземних мобільних роботизованих платформ, спрямовану на забезпечення надійності, безперервності та захищеності функціонування ключових інформаційних підсистем. Обґрунтовано необхідність комплексного контролю стану сенсорних модулів, каналів зв’язку, обчислювальних блоків і виконавчих елементів у реальному часі. Запропоновано архітектуру системи моніторингу, що базується на використанні телеметрії, діагностичних алгоритмів, методів визначення критичних параметрів та механізмів забезпечення інформаційної безпеки. Проведено аналіз сучасних підходів та визначено перспективи впровадження систем моніторингу наземних мобільних роботизованих платформ з метою підвищення їх автономності, живучості та стійкості до загроз екзогенного характеру.
Keywords: моніторинг; інформаційно-комунікаційний комплекс; роботизовані платформи; телеметрія; діагностика; інформаційна безпека