ЗАЛЕЖНІСТЬ НАПРУЖЕНЬ, ЩО ВИНИКАЮТЬ У СТІБЛІ СПИЦИ ПРИ УДАРІ ГОЛКИ ОБ КЛИН, ВІД НЕРОЗКІБНОСТІ ПАРИ ГОЛКА-КЛИН - ПЛЕШКО, СЕРГІЙ (Herald of Khmelnytskyi National University. Technical sciences, 2025)
Ефективність роботи в'язальних машин, зокрема їх продуктивність та якість полотна, значною мірою залежать від довговічності роботи голок, яка, у свою чергу, залежить від динамічних навантажень, що виникають в зоні ударної взаємодії голок з клинами в’язальних систем.Попередні дослідження показали, що у момент удару в'язальної голки об клин в її стержні виникають ударні хвилі напружень, що є однією з головних причин відмови голок (руйнування гачка голки та ін.). При цьому при рішенні задачі визначення величини напружень, що виникають в стержні голки, розглядається випадок жорсткого удару голки (стержня) об клин. Насправді ж при ударі голки об клин має місце пружний удар, зумовлений жорсткістю пари голка-клин.Як показують дослідження, ефективним шляхом зниження динамічних навантажень, діючих на голку при роботі в'язальної машини, є зниження жорсткості пари голка-клин. Проте питання впливу жорсткості пари голка-клин на динаміку напружень, що виникають при цьому в стержні голки, практично не досліджене, що створює певні проблеми при проектуванні в'язальних машин. Об’єктом досліджень обрана голка в'язальної машини і процес її взаємодії з клинами в'язальних систем. При рішенні завдань, поставлених в цій роботі, були використані сучасні методи теоретичних досліджень, що базуються на теорії поширення хвиль напружень в плоских стержневих елементах при подовжньому ударі. Завданням досліджень є дослідження впливу жорсткості пари голка-клин в’язальної машини на напруження, що виникають при ударі голки об клин, та розробка методу впливу жорсткості пари голка-клин на ударні напруження в стержні голки при взаємодії її з клином в процесі в’язання. Аналіз отриманих залежностей дозволяє прийти до висновку, що жорсткість пари голка-клин впливає на величину напружень в стержні голки, викликаних ударною хвилею. При цьому зниження жорсткості сприяє зниженню величини напруження в стержні голки. Як відомо, голка має складну геометричну форму. Тому при ударі голки об клин в її тілі виникає складне поле напружень, яке залежить від геометричної форми голки. Отримані рівняння є лише деяким наближенням опису процесу зміни напружень в тілі голки при ударі її об клин. Проте отримані результати дозволяють зробити висновок, що зниження жорсткості пари голка-клин сприятливо впливає на підвищення довговічності в'язальних голок.
Keywords: в'язальна машина; голка; клин; напруження в голці; жорсткість пари голка-клин