СИСТЕМИ РЕГУЛЮВАННЯ РАДІАЛЬНОГО РОЗМІРУ ХОНА ДЛЯ ОБРОБКИ МАЛИХ ДІАМЕТРІВ - ЩЕРБИНА, КИРИЛ; ТОРЧІЛОВ, ДАНИЛО; ЗАЇКА, АНДРІЙ; МАНДЗЮК, ДМИТРО (Herald of Khmelnytskyi National University. Technical sciences, 2025)
Удосконалення функціональних параметрів машин, механізмів та технологічного обладнання, що широко застосовуються в сучасному машинобудуванні, значною мірою досягається завдяки оптимізації процесів фінішної обробки деталей, які визначально впливають на надійність і довговічність роботи технічних систем. Особливої уваги потребують елементи гідравлічних машин і паливних систем двигунів внутрішнього згоряння, ефективність функціонування яких суттєво залежить від точності та якості виготовлення елементів керуючої апаратури. До ключових показників якості в цьому контексті належать параметри шорсткості поверхні та ступінь прояву макронерівностей, які безпосередньо впливають на гідродинамічні характеристики потоків, зносостійкість поверхонь сполучення, рівень герметичності вузлів та енергетичну ефективність системи загалом.Досягнення заданих експлуатаційних і геометричних показників на завершальних етапах формоутворення поверхонь отворів забезпечується завдяки застосуванню процесу хонінгування. Цей процес поєднує високу точність обробки з унікальною здатністю компенсувати та коригувати фактичні геометричні відхилення оброблюваної поверхні. Технологічна гнучкість хонінгування зумовлена його адаптивністю до реальних похибок форми отвору: режими обробки автоматично узгоджуються з фактичними геометричними умовами, що дозволяє мінімізувати залишкові дефекти без істотного зростання трудомісткості та вартості операції. Завдяки цьому хонінгування є одним з найбільш ефективних методів фінішної обробки отворів у деталях високої точності.У статті представлено розгорнутий науково-технічний аналіз гідростатичного хону, призначеного для високоточної обробки отворів малих діаметрів. Розглянуто конструктивні особливості інструмента, які забезпечують рівномірний розподіл гідростатичного тиску в зоні контакту та стабільність процесу різання, що сприяє підвищенню якості обробленої поверхні та зниженню коливань навантажень. На основі принципів механіки побудовано математичну модель роботи інструмента в умовах статичної рівноваги, яка пройшла верифікацію за результатами чисельного моделювання. Це дозволило дослідити вплив конструктивних і технологічних параметрів на тиск у робочій зоні та поведінку ріжучих елементів.Особливу увагу приділено систематизації основних переваг гідростатичного хону порівняно з традиційними інструментами, серед яких — підвищена стабільність процесу обробки завдяки відсутності механічних деформаційних елементів, зменшення зношування ріжучих брусків за рахунок оптимізованого розподілу навантажень та покращення якості поверхні. Водночас ідентифіковано низку конструктивно-технологічних обмежень, пов’язаних з мінімальними оброблюваними діаметрами, вимогами до чистоти робочої рідини та необхідністю точного регулювання гідростатичного тиску. Отримані результати становлять теоретичну та практичну основу для підвищення ефективності процесів хонінгування у високоточному машинобудуванні, зокрема при виготовленні елементів гідравлічних та паливних систем, де особливо важливими є точність і якість оброблених поверхонь.
Keywords: хонінгувальна головка; гідростатичний хон; система регулювання радіального розміру; пружна-деформація; пружно-деформуєма оболонка; зона малих переміщень