ГАРМОНІЗАЦІЯ ТЕХНІЧНОГО РЕГУЛЮВАННЯ ТА СТАНДАРТИЗАЦІЇ ЕЛЕКТРОЗАРЯДНИХ СТАНЦІЙ В УКРАЇНІ ВІДПОВІДНО ДО ВИМОГ ЄС - БОГОЙКО, ІГОР; ЗАМУЛКО, АНАТОЛІЙ (Herald of Khmelnytskyi National University. Technical sciences, 2025)
У статті досліджено поточний стан та потребу в удосконаленні нормативно-технічного забезпечення інфраструктури зарядних станцій для електротранспорту в Україні. Визначено необхідність гармонізації до норм і стандартів ЄС. Проаналізовано діючі технічні регламенти та гармонізовані стандарти ДСТУ EN/IEC, що забезпечують безпечність, технічну сумісність, метрологічне забезпечення та електромагнітну відповідність обладнання зарядних станцій. Наведено перелік головних стандартів технічної конфігурації - ДСТУ EN 62196-3:2019, ДСТУ EN IEC 61851-1:2021, ДСТУ EN 61851-23:2015, ДСТУ EN 61851-24:2015, ДСТУ HD 60364-7-722:2022, ДСТУ EN 50620:2021, ДСТУ EN 62752:2019. З’ясовано необхідність актуалізації частини з них, зокрема IEC 62955, EN ISO 15118-20, OCPP 1.6/2.0.1 і вимоги Регламенту (EU) 2023/1804 (AFIR). Зазначено, що національна нормативна база лише частково корелює з європейською, що створює ризики несумісності для інтеграції українських ЕЗС у єдиний ринок ЄС. Обґрунтовано необхідність закріплення обов’язковості застосування гармонізованих стандартів, імплементації вимог AFIR та створення механізму міжвідомчої координації між Мінрегіоном, Міненерго, ДІАМ і Держенергонаглядом. Запропоновано рекомендації щодо формування нормативно-правової бази, що забезпечить інтероперабельність, безпечність, кіберстійкість і прозорість функціонування електрозарядних станцій в Україні.
Keywords: електрозарядна станція; стандартизація; технічне регулювання; гармонізація