АНАЛІЗ ВИКОРИСТАННЯ РОБОТОТЕХНІЧНИХ ПРИСТРОЇВ ДЛЯ АВТОМАТИЗАЦІЇ РОБОТИ З НАСТИЛОЧНИМИ КОМПЛЕКСАМИ НА ШВЕЙНИХ ВИРОБНИЦТВАХ - БІЛАШОВ, КОСТЯНТИН; КОВАЛЬОВ, ЮРІЙ; РУБАНКА, МИКОЛА (Herald of Khmelnytskyi National University. Technical sciences, 2025)
У статті проведено аналіз застосування в швейному виробництві настилочних комплексів,  охарактеризовано основні типи роботизованих маніпуляторів та наведені основні технічні характеристики. Застосовано комплексний підхід, що поєднує аналіз наукових джерел, огляд сучасного обладнання провідних світових виробників та узагальнення практичного досвіду текстильних підприємств. Проаналізовано засоби переміщення рулонів, деталей, напівфабрикатів і готових виробів. Використано методи порівняльного аналізу, систематизації та узагальнення для оцінки ефективності застосування маніпуляторів у роботі з настилочними комплексами, зокрема підкреслені їх значення та переваги, наведені основні напрямки використання в текстильній промисловості  для підвищення ефективності виробництва.
Keywords: робототехнічні пристрої; рулонні навантажувачі; рулони тканини; маніпулятори; настилочний комплекс; швейне виробництво