ІНДИВІДУАЛЬНИЙ ПІДХІД У ПРОЄКТУВАННІ ТА ВИГОТОВЛЕННІ ФОРМОВАНИХ ШКІРГАЛАНТЕРЕЙНИХ ВИРОБІВ - БАБИЧ , АНТОНІНА; ЛИПСЬКИЙ, ТИМОФІЙ; РИБАК, КОСТЯНТИН (Herald of Khmelnytskyi National University. Technical sciences, 2025)
Актуальність теми. Новації, технології, екологічні ноти в дизайні, елементи нового і не звичного або навпаки елементи природного і звичного сьогодні є трендом і індустрії  шкіргалантерейних виробів. Модульне проєктування деталей та вузлів, їх формування при створенні жорсткої форми привертає  увагу дизайнерів, знавців моди і практичних фахівців індустрії моди та дотичних до неї фахівців.Мета дослідження.  Метою дослідження є розробка колекції аксесуарів з натуральної шкіри в стилі екологічного дизайну з елементами формованих жорстких деталей корпусу сумки у вигляді мушлі та її апробація.Об’єктом дослідження є процес конструктивного формоутворення дизайну і корпусу сумочних виробів з шкіряних  матеріалів  для виробництва жіночих аксесуарів.        Предметом дослідження є сумочний виріб з елементами жорстких формованих деталей в стилі «еко».Методи дослідження. В роботі використано метод спостережень, метод огляду і аналізу даних та літератури, експериментальні методи для оцінки властивостей матеріалів та виробів за фізико-механічними показниками, а також метод визначення якості виробів шляхом дослідного носіння.Елементи наукової новизни.  Вперше застосовано в галузі метод формування шкіряних матеріалів на пластиковій основі за рахунок попередньо створеної гіпсової відливки для створення жорстких конструкцій сумочних виробів.Практичне значення результатів роботи. Розроблено колаж натхнення, ескізи та технічні рисунки аксесуарів, 3Dмоделі сумок, розроблено технологію виливу зливка і формування каркасу виробу. Як результат представлено колекцію шкіргалантерейних виробів жіночого асортименту «Ebb» у вигляді мушлі виготовлених в умовах дизайн студії «Koftа» та пакет конструкторсько-технологічної  документації на вироби. Виготовлені моделі протестовано в лабораторних умовах і апробовано під час дослідного носіння, що дало можливість підтвердити високу якість  виробів, стверджувати вдале поєднання функціональної і конструктивної складової сумки з актуальним естетичним природним дизайном.
Keywords: сумка; форма; гіпсова відливка; технологія; конструкція; матеріал; якість