ВИЗНАЧЕННЯ ВМІСТУ ОРГАНІЧНИХ ТА МІНЕРАЛЬНИХ РЕЧОВИН У САЖІ ДИМОХОДІВ - ТКАЧУК, ГАННА; ТКАЧУК, АНДРІЙ; СТРЕМЕЦЬКИЙ, ОЛЕКСАНДР (Herald of Khmelnytskyi National University. Technical sciences, 2025)
У роботі представлені результати дослідження хімічного складу сажі, відібраної з побутового димоходу. Метою дослідження було встановлення потенційної токсичності сажі та ідентифікація маркерів джерела горіння. Якісний та кількісний елементний аналіз методом рентгенофлуоресцентної спектроскопії  підтвердив спалювання біомаси деревини і показав присутність потенційно токсичних металів, зокрема свинцю та цинку, що може вказувати на спалювання побутових відходів. Аналіз органічної фракції методом газової хроматографії з мас-спектрометричним детектуванням підтвердив, що походженням сажі є піроліз деревини, про що свідчить високий вміст левоглюкозану та похідних лігніну. Ідентифікація поліциклічних ароматичних вуглеводнів, таких як фенантрен і пірен, а також о-ксилен, підтверджує неповне згоряння палива при низьких температурах, діагностує часткове  побутове спалювання сміття та утворення креозоту.
Keywords: сажа; креозот; поліциклічні ароматичні вуглеводні; рентгенофлуоресцентна спектроскопія; газова хроматографія з мас-спектрометричним детектуванням