ДОСЛІДЖЕННЯ РОЗПОДІЛУ СВИНЦЮ В ПРОДУКТАХ ПОСТРІЛУ МЕТОДОМ РЕНТГЕНОФЛУОРЕСЦЕНТНОГО АНАЛІЗУ - ДОЦЕНКО, ОЛЕГ; ШЕЛЕСТЮК, ОЛЕКСАНДР; АНТОНЮК, ОЛЕКСАНДР; СТРЕМЕЦЬКИЙ, ОЛЕКСАНДР (Herald of Khmelnytskyi National University. Technical sciences, 2025)
У роботі досліджено залежність інтенсивності рентгенівських спектральних ліній свинцю в продуктах пострілу від відстані до цілі та від його радіального розподілу на цілі, проведено моделювання за допомогою штучного інтелекту, оброблені та проаналізовані отримані експериментальні результати. Моделювання поширення газопорохового струменя та використана якісна модель розподілу свинцю в продуктах пострілу загалом знаходить своє підтвердження в експерименті. Встановлена закономірність у розподілі свинцю в продуктах пострілу набою .22 LR від відстані до цілі та від його радіального розподілу на цілі, яку можна встановити, вимірюючи інтенсивність ліній рентгенівського випромінювання свинцю.
Keywords: продукти пострілу; рентгенофлуоресцентний аналіз; свинець; газопороховий струмінь; моделювання; Elvax Pro; відстань пострілу