ІНФРАЧЕРВОНА СПЕКТРОСКОПІЯ ІНСТРУМЕНТ ПІДВИЩЕННЯ НАДІЙНОСТІ ІНТЕЛЕКТУАЛЬНОГО АНАЛІЗУ СІРКОВМІСНИХ СПОЛУК НАФТОВИХ ПАЛИВ - ШТУЦЬ, АНДРІЙ; САФТЮК, ЯРОСЛАВ (Herald of Khmelnytskyi National University. Technical sciences, 2025)
У роботі розглянуто інфрачервону спектроскопію як інструмент підвищення надійності інтелектуального аналізу сірковмісних сполук нафтових палив. Застосування даного методу обґрунтовано як сучасного підходу до визначення вмісту сірки в нафтопродуктах, що поєднує високу точність вимірювань з можливістю експрес-аналізу без складної пробопідготовки.Особливу увагу приділено обґрунтуваню застосування інфрачервоної спектроскопії в середньому ІЧ-діапазоні (4000–400 см⁻¹), дослідити можливість виявлення характерних смуг поглинання зв’язків S–H, C–S, S=O, SO₂ та S–S. Запропоновано принципову схему оптичного аналізатора, що включає джерело випромінювання, систему фільтрів, кювету та детектори. Отримані експериментальні залежності між товщиною шару палива, оптичною густиною та пропусканням підтверджують лінійність закону Бугера–Ламберта–Бера, що є основою для кількісного аналізу.Показано, що поєднання інфрачервоної спектроскопії та математичного апарату підвищує точність прогнозування фізико-хімічних характеристик палива та формує наукові передумови створення інноваційних  інтелектуальних експрес-засобів моніторингу якості нафтопродуктів.
Keywords: нафтопродукти; сірка; інфрачервона спектроскопія; калібрувальні моделі; багатолінійна регресія; хемометрія; якість палива; екологічні стандарти; інтелектуальний аналіз