СПОСІБ ПІДВИЩЕННЯ НАДІЙНОСТІ КЛЮЧІВ ШИФРУВАННЯ НА ОСНОВІ РОЗПОДІЛУ ГАУСА - СЕМЕНКОВ, МІХАЇЛ; МАРЧЕНКО, ОЛЕКСАНДР (Herald of Khmelnytskyi National University. Technical sciences, 2025)
У статті запропоновано спосіб генерації ключів шифрування, спрямований на підвищення їх надійності та стійкості до криптоаналітичних атак. Особливістю запропонованого способу є використання властивостей розподілу Гауса при генерації початкових випадкових послідовностей, після чого ці послідовності піддаються спеціалізованій обробці для генерації ключів шифрування. Такий спосіб дає змогу підвищити ентропію отриманих даних і знизити передбачуваність порівняно з низкою традиційних способів, зберігаючи при цьому задовільний для практичних застосувань рівень швидкодії.У статті наведено теоретичне обґрунтування використання розподілу Гауса як джерела випадковості та описано загальні принципи перетворень, що застосовуються до згенерованих послідовностей з метою підвищення їх надійності та непередбачуваності. Також було проведено порівняльний аналіз, включаючи різні оцінки, такі як значення ентропії, передбачуваність, продуктивність і складність практичної реалізації. Аналіз показав збільшення характеристик випадковості та зменшення передбачуваності ключів шифрування при збереженні прийнятного часу генерації при використанні цього способу.Запропонований спосіб може бути використаний в криптографічних системах, де одночасно необхідні висока якість випадковості ключів, обмежені обчислювальні ресурси та стабільна продуктивність. Результати дослідження підтверджують перспективність застосування підходу як у програмних, так і в апаратних реалізаціях, а також визначають напрямки подальшої роботи — розширене тестування на реальних платформах, більш глибокий криптоаналіз та стандартизоване оцінювання відповідно до сучасних вимог безпеки.
Keywords: розподіл Гауса; шифрування; ключі шифрування; безпека даних; генерація ключів шифрування; захист від криптоаналітичних атак