БАГАТОВИМІРНИЙ ПІДХІД В ЗАДАЧАХ РОЗРОБКИ ПРОГРАМНОГО ЗАБЕЗПЕЧЕННЯ - ГРИГОР’ЄВА, ТЕТЯНА; РУСУ, ОЛЕКСАНДР; ГОРБАЧОВ, ВІКТОР; КРОХМАЛЬ, МИКОЛА (Herald of Khmelnytskyi National University. Technical sciences, 2025)
У статті досліджується ефективність та доцільність застосування багатовимірного тензорного підходу у задачах розробки програмного забезпечення. Проаналізовано потенціал тензорних методів для моделювання складних багатовимірних залежностей, які є характерними для сучасних ІТ-систем. Обґрунтовано, що на відміну від традиційних векторно-матричних моделей, які часто призводять до втрати інформації про багатовимірну взаємодію, використання тензорних представлень складних взаємодій дозволяє в процесі розробки зберігати структуру й контекст не тільки елементів самого коду, але і між множиною параметрів програмного продукту, такими як зміни, авторство, метрики, тестові сценарії та час роботи програми. Розглянуто прикладні аспекти використання тензорних декомпозицій (CP, Tucker, Tensor Train) у задачах забезпечення якості, виявлення дефектів, оптимізації тестування та аналізу програмних залежностей. Також окреслено перспективи інтеграції тензорних моделей у середовища CI/CD, системи автоматизованого тестування, інструменти моніторингу технічного боргу та аналізу архітектури програмного забезпечення. Сформульовано рекомендації щодо впровадження багатовимірних технологій у практику програмної інженерії як основи для побудови самонавчальних, адаптивних та масштабованих систем підтримки розробки.
Keywords: багатовимірний підхід; тензорний метод; оптимізація коду; аналіз залежностей; тестування; інтелектуальні системи розробки