ФОРМАЛІЗОВАНИЙ ОПИС ПРОЦЕСНОЇ МОДЕЛІ ДИНАМІЧНОГО АНАЛІЗУ ТА ПРОГНОЗУВАННЯ РИЗИКІВ ІНФОРМАЦІЙНОЇ БЕЗПЕКИ ДЛЯ ПЕРСОНАЛУ - ЯМНИЧ, АНДРІЙ; КОРОБЕЙНІКОВА, ТЕТЯНА (Herald of Khmelnytskyi National University. Technical sciences, 2025)
У статті розглянуто проблематику динамічного оцінювання та прогнозування ризиків інформаційної безпеки (ІБ), спричинену зростанням ролі людського фактора, зокрема персоналу, в умовах цифровізації, гібридної роботи та мінливого контексту доступу. Запропоновано процесну модель, у якій послідовність функцій f₁-f₈ безперервно перетворює технічні й поведінкові дані на ризик-адаптивні рішення управління доступом, навчання та реагування. Модель передбачає багатовимірну класифікацію ресурсів, формування вектора ознак Q, побудову цифрового двійника користувача з одержанням матриці ризиків R, генерацію контрзаходів та персоналізованих політик, збір зворотного зв’язку Fback і самонавчання. Інтеграція RBAC-блокчейну забезпечує прозорість, незмінність і відтворюваність аудиту доступу, що узгоджується з принципами Zero Trust.
Keywords: Динамічне оцінювання ризику (DRA); Цифровий двійник; RBAC-блокчейн; UEBA; Zero Trust; Ризик-адаптивні політики доступу