ОГЛЯД СУЧАСНИХ МЕТОДІВ МАСКУВАННЯ АКУСТИЧНИХ МОВЛЕННЄВИХ СИГНАЛІВ З МЕТОЮ КОНФІДЕНЦІЙНОСТІ - ЛИТОВЧЕНКО, ОЛЕКСІЙ; ЛАВДАНСЬКИЙ, АРТЕМ (Herald of Khmelnytskyi National University. Technical sciences, 2025)
У сучасному світі важливість захисту конфіденційності акустичного мовленнєвого сигналу охоплює широкий спектр потреб: від захисту особистих розмов до захисту національних інтересів. Серед ефективних стратегій запобіганню прослуховування є акустичне маскування мовлення, що додає фоновий маскувальний шум для зниження розбірливості приватних розмов. У цій статті розглядаються та порівнюються сучасні методи маскування акустичних мовленнєвих сигналів з метою забезпечення конфіденційності, з акцентом на їхню ефективність, суб'єктивний комфорт учасників розмов та складність втілення. Стаття починає розгляд зі стаціонарних “кольорових” шумів-маскувачів, білого та рожевого шумів, підкреслюючи сприятливі спектральні характеристики рожевого та більш ширше застосування в офісних умовах через його глибше та менш нав'язливе звучання. Далі обговорюється маскувальний шум, що має форму мовленнєвого сигналу (SSN), що є удосконаленням попереднього підходу, нагадуючи спектр людської мови та забезпечуючи еквівалентну конфіденційність при нижчих рівнях звукового тиску, завдяки чому даний маскувальний шум сприймається як більш природний. Наступним розглядається використання маскувального шуму, що базується на суміші кількох одночасних людських голосів (babble noise). Даний шум досліджується на предмет його здатності поєднувати як енергетичне, так і інформаційне маскування, забезпечуючи підвищену ефективність порівняно з попередньо розглянутими маскувальними шумами. Крім того, у статті розглядаються адаптивні підходи до маскування (такі, що залежать від мовленнєвого акустичного сигналу) та ультразвукового маскування. Для кожного з обговорюваних у статті підходів, аналізується ефективність маскування, рівень “подразнення”, що спричиняють дані методи маскування, та можливості щодо розгортання, підкреслюючи компроміси між ефективністю маскування, комфортом та простотою. У статті робиться висновок, що хоча маскування на основі рожевого шуму та SSN широко використовуються в комерційних приміщеннях, більш досконалі методи, такі як маскування з використанням babble noise та адаптивні підходи до маскування, пропонують більшу ефективність, але є менш поширеними через свою складність.
Keywords: маскування мовлення; захист мовлення; маскуючий шум; кольоровий шум; ультразвукове глушіння