ЗАСТОСУВАННЯ ВЕЛИКИХ МОВНИХ МОДЕЛЕЙ В ОПТИМІЗАЦІЇ ПРОЦЕСУ Е-РЕКРУТИНГУ - Доскач, Денис; Хавалко, Віктор (Herald of Khmelnytskyi National University. Technical sciences, 2024)
У статті представлено аналіз застосувань великих мовних моделей (ВММ) у сфері автоматизації завдань та розробки інтелектуальних інструментів. Як один з ключових елементів сучасного штучного інтелекту, ВММ, створені на основі глибокого навчання та обробки природної мови, швидко розвиваються, демонструючи свою універсальність та потенціал у різних секторах, особливо в програмній інженерії та рекрутингу. В статті проаналізовано етапи еволюції ВММ, починаючи від простих статистичних моделей до складних систем, які вже здатні обробляти мову на рівні людини. На основі проведеного аналізу виокремлено можливість застосування сучасних ВММ з особливим акцентом на їх новітніх здібностях до навчання в контексті та логічного міркування, а також на розширенні їх впливу в галузях, які виходять за рамки обробки природної мови.Для ілюстрації практичного застосування ВММ представлено кейс-стадії з різних областей, де виокремлено як успіхи, так і обмеження цих моделей. Серед них - застосування в керуванні дронами через команди природною мовою, екстракція та стандартизація навичок у е-рекрутингу, а також низку інноваційних підходів у програмній інженерії, таких як генерація коду, виявлення та виправлення помилок, надання освітньої підтримки. Окрім цього, наведено перспективні напрями та майбутні тенденції розвитку ВММ, зокрема потенційне використання мультимодальних можливостей, підвищення ефективності та пояснюваності.
Keywords: великі мовні моделі, штучний інтелект, обробка природної мови, е-рекрутинг