КОНЦЕПЦІЯ АВТОМАТИЗОВАНОЇ СИСТЕМИ ОЦІНКИ ПОШКОДЖЕННЯ АВТОТРАНСПОРТУ - ТЕЛІШЕВСЬКИЙ , ПЕТРО; БОЙКО, НАТАЛІЯ (Herald of Khmelnytskyi National University. Technical sciences, 2024)
У даній роботі пропонується концепція автоматизованої системи оцінки пошкодження автотранспорту. Пропонована система оцінки пошкодження автотранспорту, базована на сучасних технологіях комп'ютерного зору та штучного інтелекту, відображає важливий крок у напрямку покращення процесу оцінки транспортних засобів після дорожньо-транспортних пригод. Її реалізація дозволить значно спростити та прискорити цей процес, зменшуючи час, необхідний для розгляду страхових випадків та вирішення зв'язаних з ними питань. Включення алгоритмів автоматичного виявлення та аналізу пошкоджень на основі зображень є ключовим аспектом цієї системи. Вона дозволить точно та ефективно визначати масштаби збитків, що допоможе у правильному визначенні вартості ремонту автотранспортних засобів. Більше того, застосування методів машинного навчання та комп'ютерного зору для оцінювання пошкоджень наземного транспорту підкреслює важливість використання передових технологій у сфері автомобільного страхування. Використання блок-схем та UML діаграм в розгляді концептуальних ідей та принципів оцінки пошкоджень автотранспорту відображається як ефективний спосіб демонстрації внутрішньої структури та логіки роботи системи. Це дозволяє чітко представити алгоритми та методи, що застосовуються для виявлення та аналізу пошкоджень, і визначення їх впливу на автотранспортні засоби. Блок-схеми допомагають візуалізувати послідовність операцій та взаємозв'язки між ними, що дозволяє краще розуміти процес оцінки пошкоджень. Вони також можуть включати у себе рішення та умови, що враховують різноманітні сценарії, що можуть виникнути під час оцінки. UML діаграми, зокрема діаграми класів або послідовності, надають більш технічний огляд системи, її структури та взаємодії компонентів. Вони дозволяють більш детально розглянути, як різні частини системи взаємодіють між собою, що сприяє кращому розумінню її функціональності та можливостей.. Загалом, робота включає більш повний огляд пропонованої концепції, враховуючи основні принципи, технології та методи представлення результатів дослідження для подальшого використання в практичній діяльності автомобільного страхування.
Keywords: машинне навчання; транспортні засоби; розпізнавання на зображеннях; комп’ютерний зір; UML діаграми