АВТОМАТИЗАЦІЯ КОНТРОЛЮ ЯКОСТІ НАНЕСЕННЯ ПОЛІМЕРНИХ ПОКРИТТІВ НА МАТЕРІАЛАХ ЛЕГКОЇ ПРОМИСЛОВОСТІ - ГОРЯЩЕНКО, СЕРГІЙ (Herald of Khmelnytskyi National University. Technical sciences, 2024)
В роботі розглядаються проблеми автоматичного контролю якості нанесення полімерних покриттів на матеріали легкої промисловості. Розглянуті методи, що дозволяють ідентифікувати, сегментувати і аналізувати області нанесення полімеру, а також визначати текстуру і орієнтацію волокон текстильного матеріалу. Розпізнавання полімерного покриття на матеріалах є складним завданням через варіації текстури текстилю, орієнтації волокон і характеристик самого покриття (наприклад, прозорості або товщини). Для ефективної автоматизованої інспекції ми використовуємо різні алгоритми обробки зображень і машинного навчання. Попередня обробка зображень включає нормалізацію яскравості, фільтрацію шуму і перетворення в градації сірого для спрощення подальшого аналізу. Перетворення у відтінки сірого спрощує обробку зображення, оскільки програма працюватиме з одноканальним зображенням. Використання фільтрів, таких як Gaussian Blur, допомагає зменшити вплив дрібних перешкод і дефектів на текстильній основі. Програма для розпізнавання зображень полімерних покриттів базується на використанні бібліотек OpenCV, Tkinter та NumPy. Вона включає в себе завантаження зображень, попередню обробку зображень, сегментацію та аналіз зон покриття. Програма дозволяє інтерактивне використання через графічний інтерфейс і забезпечує візуалізацію результатів у вигляді кольорових масок. Розроблена програма «Polymer Coating Analyzer» на Python, що використовує сучасні методи обробки зображень, є ефективним інструментом для автоматизованого аналізу покриттів. Інтеграція таких систем у виробничі лінії дозволяє знизити кількість дефектів, підвищити якість продукції та оптимізувати процеси контролю. Проведено розпізнавання зображень з різною якістю покриття.
Keywords: програма; розпізнавання; полімер; матеріал; сегментація; автоматизація; комп'ютерний зір