СИСТЕМНО-ПАРАМЕТРИЧНЕ ОЦІНЮВАННЯ ЕФЕКТИВНОСТІ ЕЛЕКТРОСПОЖИВАННЯ ЗАЛІЗОРУДНИМИ ПІДПРИЄМСТВАМИ - БЕРІДЗЕ, ТЕТЯНА; КАСАТКІНА, ІРИНА; БОЙКО, СЕРГІЙ; ВИШНЕВСЬКИЙ, СВЯТОСЛАВ (Herald of Khmelnytskyi National University. Technical sciences, 2024)
Узагальнено й досліджено складові електроспоживання залізорудними підприємствами. На засадах системності побудовано математичну модель, яка дозволяє розробити методику щодо оцінювання ефективності споживання ЕЕ при трьох зонній тарифній сітці. Математичне моделювання споживання ЕЕ залізорудними підприємствами, як складного об’єкту дає можливість чисельно з'ясувати вплив величини значень спожитої ЕЕ на вартість електроспоживання залізорудним підприємством. Такий підхід дав можливість отримати кількісні показники щодо ефективності споживання ЕЕ на конкретних залізорудних підприємствах. Набула подальшого розвитку методика оцінювання ефективності електроспоживання на залізорудних підприємствах. Вперше сформульована та побудована модель щодо оцінювання ефективності електроспоживання при трьох зонній тарифній сітці. Запропонована методика може бути покладена в основу уніфікації кількісного оцінювання ефективності електроспоживання. Аналіз результатів дає можливість провести кількісну й якісну оцінку ефективності процесів споживання електричної енергії на засадах системно-параметричного моделювання для залізорудних підприємств. Розроблена методика може бути уніфікована щодо впровадження на залізорудних підприємствах національної економіки. Існує доцільність включення розробленої моделі в практику відповідних розрахунків економічної діяльності залізорудних підприємств.
Keywords: електроспоживання; електропостачання; вартість електричної енергії; моделювання; залізорудне підприємство; ефективність електроспоживання