СТРАТЕГІЯ ТА АЛГОРИТМИ ВИЯВЛЕННЯ ВРАЗЛИВОСТЕЙ В ПРОГРАМНИХ МОДЕЛЯХ АПАРАТНИХ зАСОБІВ - СМІРНОВ, ОЛЕКСІЙ; ПОПЛАВСЬКИЙ, СЕРГІЙ; ЖУКОВСЬКИЙ, ПАВЛО; ВІЖЕВСЬКИЙ, ПЕТРО; СОРОЧИНСЬКИЙ, ОЛЕКСАНДР (Herald of Khmelnytskyi National University. Technical sciences, 2024)
Технології інтегральних схем постійно розвиваються. Спостерігається тенденція того, як багато комп'ютерних пристроїв стають широко доступними для громадськості, стимулюючи цікавість та інновації для багатьох через швидке створення, розгортання або навіть експлуатацію апаратних систем. Аналогічним чином, технологія і можливості їх також значною мірою зросли протягом десятиліть. Однак у міру того, як технології продовжували розвиватися, зросла і велика кількість інформації, яка стала легкодоступною майже для всіх у всьому світі. В результаті для багатьох людей без попередніх знань або досвіду стало можливим адекватно отримати навички, необхідні для проектування та впровадження апаратних систем, які можуть покращувати або використовувати повсякденні технології. Незважаючи на те, що пристрої, які сприяють цьому Інтернету речей  були спрямовані на покращення якості життя та сприяння революції розумного будинку, вони стали звичайною мішенню для багатьох хакерів апаратного забезпечення. В роботі вирішується саме така проблема щодо унеможливлення внесення або виявлення сторонніх знаків в програмних моделях апаратних засобів. Розроблена стратегія та засоби, які базуються на поданих узагальнених алгоритмах, є основою методу для захисту програмних моделей апаратних засобів. Основою розробленої стратегії є удосконалений генетичний алгоритм. Розроблений на основі стратегії метод захисту зашифрованого тексту включає динамічні керовані перестановки, які виробляють зміни, щоб гарантувати, що вихід під час наступного раунду не містить одноразових змін і не може бути реалізована класична методологія атаки.Напрямами подальших досліджень є удосконалення наборів моделей сторонніх знаків для їх подальшого використання при дослідженні програмних моделей апаратних засобів.
Keywords: вразливості; програмні моделі; апаратні пристрої; генетичні алгоритми