СИНТЕЗ ОКСИДНО-КЕРАМІЧНИХ ПОКРИТТІВ НА ТИТАНІ МЕТОДОМ АНОДНО-ІСКРОВОГО ОКСИДУВАННЯ В МАГНІТНОМУ ПОЛІ НИЗЬКОЇ ІНДУКЦІЇ ДЛЯ РЕКОНСТРУКТИВНОЇ МЕДИЦИНИ - КАЛІНІЧЕНКО, ОЛЕГ; КОВАЛЬОВ, СТАНІСЛАВ; СУХИЙ, КОСТЯНТИН; КОВАЛЬОВА, НАДІЯ (Herald of Khmelnytskyi National University. Technical sciences, 2024)
Робота присвячена одержанню покриттів на поверхні імплантатів та інших засобів медичної реабілітації і спрямована на виробництво якісних національних виробів медичного призначення. Одержання покриттів проводилось методом анодно-іскрового оксидування поверхні титану у слабкому магнітному полі з індукцією від 5 до 15 мТ та різним розташуванням зразка щодо ліній магнітного поля. Одержанні покриття досліджувались методами рентгено-фазового аналізу та мікроскопії, фізико-механічні властивості досліджувались вимірюванням товщини покриттів, їх пористості, площі пор та мікротвердості. В роботі показано, що при застосуванні слабкого магнітного поля в процесі нанесення покриття змінюються параметри та хід процесу окислення. Одержані покриття мають гладку поверхню, значно меншу пористість та збільшену мікротвердість.,
Keywords: магнітне поле; покриття; оксид; анодування; кераміка; титан