АНАЛІЗ ФАКТОРІВ РИЗИКУ АВАРІЙ ЛІНІЙ ЕЛЕКТРОПЕРЕДАЧ ОБУМОВЛЕНИХ КЛІМАТИЧНИМИ УМОВАМИ - ШТУЦЬ, АНДРІЙ; ЗОЗУЛЯК, ІГОР; ГРИГОРЕНКО, НАЗАР (Herald of Khmelnytskyi National University. Technical sciences, 2024)
Зміна клімату стає однією з найактуальніших проблем сучасності, яка має значний вплив на всі сфери життя, включаючи енергетичну галузь. Лінії електропередач (ЛЕП) є критично важливим елементом енергетичної інфраструктури, забезпечуючи транспортування електроенергії на великі відстані. Зростання екстремальних погодних явищ, таких як урагани, повені, посухи та льодові дощі, може призвести до аварій в ЛЕП, що завдає значних збитків економіці та призводить до перебоїв в електропостачанні.В роботі розглянуто та досліджено питання функціонування повітряної ЛЕП. Приведені вимоги до технічного обслуговування ЛЕП. Для нормального функціонування повітряних ЛЕП і запобіганню аварій і відмов потрібно проводити огляди проводів і тросів, виміри відстаней і стріл провисання, верхові ревізії проводів і тросів. Також важливим елементом для нормального функціонування є проведення вимірювання відстаней на повітряних ЛЕП за кліматичних умов, а саме: визначення висоти підстрибування проводів і тросів при скиданні ожеледиці, визначення величини відхилення проводів та тросів під дією вітру, визначення відстаней між суміжними проводами і між проводами та тросами за умовами «галопування» так, як вище перераховані випадки можуть призвести до короткого замикання, що негативно впливає на роботу ЛЕП. Також проаналізовано алгоритм функціонування повітряної ЛЕП за умови експлуатації, та вимоги до проведення аварійно – відновлювальних робіт.В роботі детально проаналізовано організаційно-технічні заходи для ліквідації і запобіганню аварій спричинених важкими кліматичними умовами, розглянуті питання: визначення висоти підстрибування проводів і тросів при скиданні ожеледиці, визначення величини відхилення проводів і тросів під дією вітру, визначення відстаней між суміжними проводами та між проводами і тросами за умовами «галопування».Досліджено методи попередження аварій внаслідок дії кліматичних факторів та розглянуто технічні заходи щодо використання перспективних конструкцій елементів повітряних ЛЕП.У зв’язку з вищезазначеними проблемами, дослідження та аналіз факторів ризику аварій в ЛЕП, обумовлених змінами клімату, є надзвичайно актуальним завданням. Це дозволить розробити ефективні заходи з запобігання аваріям та підвищення стійкості ЛЕП до нових кліматичних умов.
Keywords: дослідження; аналіз; лінії електропередач; фактори ризику; аварії; кліматичні зміни; погодні умови; електроенергетична інфраструктура; адаптація до змін клімату; стійкість енергосистем; метеорологічні впливи; прогнозування ризиків