ЗАСТОСУВАННЯ ПАРАМЕТРИЧНИХ СПЛАЙН-ФУНКЦІЙ В МОДЕЛЮВАННІ - СТРЕЛКОВСЬКА, ІРИНА; СОЛОВСЬКА, ІРИНА; СТРЕЛКОВСЬКА, ЮЛІЯ (Herald of Khmelnytskyi National University. Technical sciences, 2024)
Сучасний підхід до моделювання 2D та 3D об’єктів у комп’ютерній графіці, Web-дизайні та 3D-моделюванні базується на  кривих та поверхнях, які можуть формуватися сплайн-функціями. Запропоновано використання параметричних сплайнів для 2D та 3D-моделювання кривих та поверхонь. Наведено принципи побудови інтерполяційних кривих з використанням параметричних лінійних сплайнів. Визначено похибки інтерполяції при побудові кривих та поверхонь параметричними сплайнами. Встановлено, що підвищення точності інтерполяції кривих та поверхонь при моделюванні 2D та 3D об’єктів може бути досягнуто за рахунок підбору виду сплайн-функції.
Keywords: 3D-моделювання; Web-дизайн; криві та поверхні; параметричні сплайн-функції; лінійні параметричні сплайн-функції; похибка