ВИКОРИСТАННЯ ЦИФРОВОГО ДВІЙНИКА ДЛЯ СКЛАДАЛЬНОГО ВИРОБНИЦТВА - ФІЛІППОВА, МАРИНА; ДЕМЧЕНКО, МАРІЯ; ФІЛІППОВ, ОЛЕКСІЙ; ЗАЄЦЬ, СЕРГІЙ (Herald of Khmelnytskyi National University. Technical sciences, 2024)
Одним з сучасних підходів планування виробництва є застосування технології цифрового двійника, яка направлена на поєднання інформації від реального фізичного об’єкту та його віртуальної копії. Об’єднання цієї інформації та її синхронізація дозволяють реалізувати виробничий процес з відстеженням в реальному часі поточного стану виробу і виробництва в цілому. Використання можливостей сучасних комп’ютерних технологій та технології створення цифрового двійника дозволяє оцінити технологічного процесу виробництва та його недоліки ще на етапі створення. Цифровий двійник фізичного виробничого процесу дає можливість своєчасно перевіряти ефективність конструкції, уникнути дорогої фізичної реконфігурації, досягти максимальної ефективності в скорочені терміни та скоротити витрати на введення в експлуатацію, за рахунок оптимізації. Побудована таким чином модель технологічного процесу складання відображає  всі складові процеси та послідовності. Основою для реалізації цифрового двійника виробництва є модель самого виробу, яка вступає складовою частино і базою всієї цифрової моделі. Оцінка складального виробу такого як об’єктив, його складових елементів та послідовності їх складання, дозволили сформувати опис цифрової модель складання виробу. Мова опису моделі основана на наборах типів відношень деталей, складальних одиниць виробу та обмежень, які на них накладаються в рамках даної збірки. Такий аналітичний запис складових елементів виробу відображає технологічний процес складання виробу та представляє собою модель технологічної послідовності складання. Запропонований мовний опису виробу та цифровий двійник конструкції дозволяють формалізувати процес тривимірного складання при проектуванні конструкцій складальних одиниць та виробів і виконати моделювання їх процесу складання на етапі конструкторського проектування.
Keywords: складання; цифровий двійник; розумне виробництво