СТАТИСТИЧНЕ МОДЕЛЮВАННЯ НАДІЙНОСТІ КОМП'ЮТЕРНОЇ ТЕХНІКИ ЗАСОБАМИ MATLAB - КИСЕЛЬОВ, ВЛАДЛЕН; КИСЕЛЬОВА, ГАННА (Herald of Khmelnytskyi National University. Technical sciences, 2024)
У статті розглянуто метод створення генератора випадкових чисел з дифузійно-немонотонним розподілом в програмі MATLAB на основі використання штатного генератора випадкових чисел з рівномірним розподілом. Розроблений метод генерації дозволяє отримувати випадкові числа за формулою Фоккера-Планка з лівим відбиваючим і правим поглинаючим екраном, що відповідає дифузійно-немонотонному розподілу шляхом конвертування рівномірно розподілених чисел генератора програми MATLAB. Використання дифузійно-немонотонного розподілу є найбільш перспективним при визначенні та моделюванні надійності електронної апаратури та комп’ютерної техніки імовірнісно-фізичним методом. Представлений генератор випадкових чисел з дифузійно-немонотонним розподілом значно розширює можливості програми MATLAB в статистичному моделюванні випадкових процесів, а розроблені алгоритми можуть бути використані для інших подібних програмних продуктів.
Keywords: надійність; прогнозування; статистичне моделювання; випадкові числа; закон розподілу; конвертування