ОСОБЛИВОСТІ МЕТОДОЛОГІЇ ОЦІНКИ ЖИТТЄВОГО ЦИКЛУ ЗА ISO 14040/14044 ТА ЇЇ ГАЛУЗЕВА АДАПТАЦІЯ В ЛЕГКІЙ ПРОМИСЛОВОСТІ - ІВАНІШЕНА, ТЕТЯНА; НАДОПТА, ТЕТЯНА (Herald of Khmelnytskyi National University. Technical sciences, 2025)
У статті розглянуто методологічні засади оцінки життєвого циклу (ОЖЦ) відповідно до стандартів ISO 14040 та ISO 14044 та обґрунтовано потребу їх адаптації до умов легкої промисловості, зокрема текстильного, швейного та взуттєвого виробництва. Робота підкреслює значення комплексної оцінки впливу продукції протягом усього життєвого циклу як інструменту сталого розвитку та стратегічного екологічного менеджменту. Особливу увагу приділено методологічним викликам, пов’язаним зі складними ланцюгами постачання, високою матеріало- та енергоємністю, використанням хімічних речовин та значною невизначеністю даних. Показано критичну роль вибору функціональної одиниці, встановлення меж системи, забезпечення частки первинних даних, моделювання хімічних процесів та урахування регіональної специфіки при оцінці водного та токсичного впливу. Наголошено, що стадія використання може формувати до 96% загального екологічного навантаження для багатьох текстильних виробів. Запропоновано модифіковану структуру ОЖЦ-моделі для легкої промисловості, яка включає додаткові галузеві індикатори: водний дефіцит, хімічне навантаження, викиди мікропластику та довговічність продукції. Підкреслено необхідність аналізу чутливості та оцінки невизначеності для забезпечення прозорості і відповідності вимогам ISO. Окремо розглянуто важливість гармонізації досліджень ОЖЦ із європейськими правилами PEFCR для одягу та взуття, що сприяє підвищенню порівнянності результатів та уникненню методологічної варіативності чи грінвошингу. Зроблено висновок, що адаптовані методики ОЖЦ є ключовими для еко-дизайну, ресурсної оптимізації, екологічної модернізації та конкурентоспроможності підприємств легкої промисловості.
Keywords: сталі виробничі технології; еколого-технологічна оптимізація; циркулярна економіка