ОПТИМІЗАЦІЯ ПАРАМЕТРІВ ПРОЦЕСУ ПРОСОЧЕННЯ СКЛОВОЛОКНА МЕТОДОМ ПЛАНУВАННЯ ЕКСПЕРИМЕНТУ - ПОСОНСЬКИЙ, СЕРГІЙ (Herald of Khmelnytskyi National University. Technical sciences, 2025)
Визначено ключові фактори, що впливають на якість просочення армуючих волокон смолою, такі як в’язкість смоли, швидкість протягування волокон, натяг, геометрія ванни та властивості смоляної системи. Підкреслено, що рівномірне та повне просочення волокон є критично важливим для забезпечення міцності, жорсткості та довговічності готового виробу.У роботі представлено результати дослідження процесу просочення скловолоконних джгутів смолами з використанням програмного модуля «Design Analysis of Experiments». Застосовано методи планування експерименту для визначення впливу основних технологічних параметрів – швидкості намотування, товщини джгута та в’язкості смоли  на коефіцієнт просочення. Побудовано математичну модель та поверхні відгуку, що дозволяють оцінити взаємодію факторів і встановити їх оптимальні значення. Отримано, що максимальний коефіцієнт просочення досягається при швидкості намотування 1136 об/хв, товщині джгута 81 мкм та в’язкості смоли 0,86 Па·с. Результати можуть бути використані для підвищення ефективності процесів виробництва композитних матеріалів.
Keywords: композит; матриця; смола; скловолоконний джгут; просочення; планування експерименту; в’язкість; швидкість намотування; коефіцієнт просочення; поверхня відгуку